woensdag 22 mei 2013

Goede tips voor als je in de winter met de auto de weg op gaat


Goede tips voor als je in de winter met de auto de weg op gaat


Handig om in je auto te hebben tijdens de winter

Wat is makkelijk om in je auto te hebben tijdens de winter? Het is sowieso handig om een ijskrabber, een schep en een veger in je auto te hebben. Autoruiten krabben moet vrijwel altijd als het heel koud is. Maar stel je voor dat je ergens in de sneeuw vast komt te staan. Dan ben je heel blij dat je een schep bij hebt om de auto uit te graven. Wanneer er in een korte tijd heel veel sneeuw valt, is het ook handig om een veger bij te hebben. Wanneer je de sneeuw met je ijskrabber eraf moet halen, ben je erg lang bezig. Ikzelf vind het ook handig om een extra fles ruitensproeiervloeistof voor de winter in de auto te hebben liggen. Wanneer dit tijdens het rijden opraakt kun je deze ter plaatse bijvullen, zodat je altijd goed zicht hebt tijdens het rijden. Zorg er ook voor dat je op tijd tankt. Wanneer je in een file komt te staan van een paar uur, verbruikt je auto veel benzine. Het laatste wat je wilt is om zonder benzine op de snelweg stil te komen staan.

Ook een deken, wat eten en drinken is geen overbodige luxe. Tijdens hevige sneeuwval kan het zijn dat je een paar uur in de file moet staan en met deze kou is dat geen pretje. Een flesje water en wat chocoladerepen of koekjes kunnen je dan net dat beetje extra energie geven om je erdoor heen te slepen. Als je in deze koude winter met pech langs de weg strandt, zul je ook zeker blij zijn als je wat extra´s bij hebt. Zorg ervoor dat je altijd een opgeladen mobiele telefoon bij hebt, zodat je met pech de Wegenwacht of iemand anders kunt bellen. Wanneer je lid bent van de ANWB, kun je de ANWB app downloaden. Wanneer je hulp nodig hebt, druk je de knop 'ANWB bellen' in en de app belt automatisch de Wegenwacht. Ze kunnen door middel van deze app meteen zien via gps waar je je bevindt. Superhandig dus!

Auto sneeuw- en ijsvrij maken

Wat zijn goede tips om je auto sneeuw- en ijsvrij te maken?
Zorg ervoor dat de hele auto sneeuw- en ijsvrij is. Wanneer je ramen niet sneeuwvrij zijn gemaakt, kun je hiervoor een boete krijgen van de politie. Voor jezelf is het natuurlijk ook veel fijner als je goed zicht hebt tijdens het autorijden in de winter. Er zijn voorruitfolies te koop bij automateriaalzaken voor een paar euro om dit probleem te voorkomen. Maak ook je koplampen, achterlichten en kentekenplaten sneeuwvrij. Wanneer er ijs of sneeuw op je koplampen zit verlies je meteen een hele hoop licht en ben je voor de medeweggebruiker minder goed zichtbaar, wat weer gevaarlijke situaties kan opleveren. Zorg er ook voor dat er geen sneeuw op je dak ligt. Deze kan er op de snelweg vanaf vliegen wat gevaarlijke situaties oplevert voor je achterligger.

Vastgevroren autodeuren

Het kan zijn dat de deuren van de auto vastgevroren zitten. Meestal lukt het om ze open te krijgen door de deur te duwen, zodat het ijs breekt. Wanneer dit niet lukt, kun je altijd nog een klein beetje lauw water over de deurstijlen gieten. Pas wel op dat je de autoruit niet raakt met dit water. Er zijn ook rubberspray´s te koop om je deurrubbers in te smeren, zodat je dit probleem kunt voorkomen. Insmeren met vaseline kan ook al helpen.

Vastgevroren handrem

Ook de handrem kan vastvriezen. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde. Probeer de handrem aan te trekken, zodat het ijs breekt. Om dit probleem te voorkomen, kun je de auto in zijn eerste versnelling laten staan en de handrem er niet op zetten.

Dichtgevroren slot

Ikzelf heb een auto met centrale deurvergrendeling op afstand, dus van een dichtgevroren slot zal ik niet veel last hebben. Maar er zijn mensen die dit probleem wel eens hebben. Tip voor een dichtgevroren slot is een slotontdooier. Zorg er dan wel voor dat deze niet in je auto ligt.

Tips voor veilig autorijden in de winter

Wat zijn goede tips om veilig auto te rijden in de winter?
Wanneer je optrekt moet je snel naar de tweede versnelling doorschakelen. Dit vermindert de kans op doorslippen. Laat de koppeling langzaam opkomen en geef voorzichtig gas. Pas verder je snelheid aan en houd voldoende afstand op de auto voor je. Wanneer je plotseling moet remmen, heb je in ieder geval de ruimte om door te schuiven. Wees voorzichtig op rotondes. Deze zijn vaak zo gemaakt dat de binnenkant wat hoger ligt. Hierdoor is de kans aanwezig dat je makkelijk er vanaf glijdt.

Probeer, voordat je vertrekt, eens op de parkeerplaats je auto een beetje uit. Hoe reageert je auto en jijzelf op de sneeuw en doorschuivers? Rem eens een keer hard om te kijken wat je auto doet en hoe jij daarmee omgaat. Zo leer je beter je auto kennen in dit soort situaties. Let wel op dat je dit oefent op een terrein waar het kan. Dit soort oefeningen kunnen je zekerder maken om met dit weer te rijden.


Spulletjes voor in de auto kopen?
Bestel voor 23.00 uur bij Bol.com en je hebt je artikelen de volgende dag al in huis!

Bekijk op bol.com

2 opmerkingen:

  1. Echt heel handige info. Bedankt voor de tips!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat in een handige tips allemaal. Ik heb ook altijd standaard extra ruitenvloeistof in mijn auto liggen. Die haal ik bij de benzineplompstation.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...