maandag 3 juni 2013

Tips bij aankoop van een gebruikte auto


Je hebt er jaren voor gespaard, maar nu is de tijd eindelijk aangebroken dat je een andere auto gaat kopen. Maar waar moet je nu op letten bij de aankoop van een tweede hands auto? Wat zijn nu handige tips bij de aankoop van een gebruikte auto? Eigenlijk kun je als leek niet echt aan een auto zien of er iets aan kapot of versleten is. Zelfs iemand met veel kennis kan bepaalde gebreken over het hoofd zien. Ikzelf ben ook geen automonteur, maar ik kan je wel handige tips geven waar je op moet letten bij het kopen van een 2de hands auto.


waar moet ik op letten bij het kopen van een auto

Zoek informatie op internet over de auto die je wilt gaan kopen

Ga eerst eens kijken op internet voor hoeveel, de auto die je wilt kopen, wordt verkocht. Wat is de waarde ongeveer? Kijk dan goed naar de kilometers die een auto heeft gereden en uit welk jaar de auto is. Wanneer je goed rond hebt gekeken kun je een beetje het gemiddelde pakken wat zo'n auto ongeveer waard is. Zit een auto ver beneden deze prijs, dan kun je ervan uitgaan dat er iets niet klopt. Misschien zijn de kilometers teruggedraaid, is het een schade-auto of zijn er gewoonweg onderdelen aan kapot of versleten.

Je kunt het kenteken bij de RDW invoeren om bepaalde gegevens over de auto te bekijken. Hier kun je bijvoorbeeld informatie vinden over hoe vaak de auto al van eigenaar is verwisseld of tot wanneer de APK geldig is.

Bij de Nationale Auto Pas kun je de kilometerstand van een auto checken. Wanneer de auto bij een garage komt voor reparatie of keuring wordt de kilometerstand doorgegeven bij NAP. Wanneer de kilometerstand niet klopt met de auto die je wilt gaan kopen, is waarschijnlijk de kilometerteller teruggedraaid.

Zoek informatie over de verkoper van de auto

Zoek zoveel mogelijk informatie over een bedrijf  op voordat je er gaat kijken. Er zijn vast wel websites waar je ervaringen van andere klanten kunt vinden. Wanneer je van een particulier koopt, op bijvoorbeeld Marktplaats of Autoscout24, kijk dan eens of de verkoper nog meer auto´s verkoopt. Wanneer dit het geval is, kun je ervan uitgaan dat het een bedrijf is.Neem iemand mee als je de auto gaat bekijken

Probeer iemand mee te nemen die wat meer verstand heeft van auto´s. Ook als diegene niet zoveel verstand heeft van auto´s is het een goed idee om een tweede persoon mee te nemen. Iemand die erbuiten staat is wat minder snel geneigd om 'foute beslissingen' te maken, omdat zijn of haar gevoel niet meespeelt. Goede verkopers kunnen namelijk goed op je gevoel inspelen en maken misbruik van jouw enthousiasme. Bekijk een auto trouwens ook altijd bij daglicht. In het donker zie je veel minder.

Maak altijd een proefrit voordat je een auto koopt

Maak altijd een proefrit met een auto voordat je deze koopt. Teken nooit een contract of betaal nooit aan voordat je een proefrit maakt. Dit is helemaal niet nodig. Vaak zit je met de verplichting de auto te kopen of kan het zijn dat je je aanbetaling kwijt bent. Laat je ook niet opjagen. Verkopers willen vaak dat je snel beslist om een auto te kopen, maar laat je hier niet toe verleiden! Je kunt er namelijk spijt van krijgen als je er niet goed en rustig over nagedacht hebt. En op dit moment zijn er genoeg 2de hands auto´s te koop, dus je hoeft je niet druk te maken of je wel een andere auto vindt.

Maak altijd een proefrit voordat je een auto koopt

Tips voor tijdens een proefrit

Zet geen muziek aan tijdens een proefrit, zodat je alle geluiden in en van de auto kan horen. Rijd eens op een rechte weg en laat dan je handen los van het stuur. Controleer nu of de auto rechtdoor rijdt of afwijkt. Je kunt ook op een rechte weg rijden en dan wat remmen. De auto zou rechtdoor moeten blijven rijden en niet afwijken. Wanneer je, als de auto stil staat, een klein beetje naar rechts en links stuurt en de wielen hier niet op reageren, kan het zijn dat de stuurkogels aan vervanging toe zijn.

Check ook eens de versnellingspook. Houd de koppeling ingedrukt wanneer de auto stilstaat en zet hem in een versnelling, bijvoorbeeld de derde. Kijk dan of er veel speling is wanneer je de pook van links naar rechts beweegt. Er zou niet teveel speling mogen zijn. Druk ook eens een paar keer op de hoeken van een auto en kijk na hoeveel keer de auto nog naveert. Dit mag niet meer dan maximaal 2 keer zijn, anders zijn de schokdempers versleten.


Controleer of de deuren, kofferbak en motorkap goed sluiten wanneer je ze dichtgooit. Check ook of de ramen makkelijk open en dicht gaan en controleer alle verlichting. Doen de airco en de verwarming het goed? Check ook de lak van een auto. Zijn er kleurverschillen te zien? Dan kan dit duiden op schade die hersteld is. Kijk alle banden na of ze niet te veel versleten zijn. Vergeet ook het reservewiel niet na te kijken. Haal de mat uit de kofferbak en kijk naar het diepste punt. Wanneer er vocht in zit kan dit duiden op een lekkage.

Wanneer er op de radiateur een uitslag zit kan dit betekenen dat deze lek is. Check het motorblok of dat deze vettig is of dat er oliedruppels aan hangen. Wanneer de motor voor een proefrit opvallend droog is, check dan het motorblok eens na de proefrit. Controleer wanneer de distributieriem is vervangen. Het vervangen van een distributieriem is namelijk een dure aangelegenheid. Controleer, als de motor warm is, de olie. Draai de dop van de motor af en kijk eens wat voor kleur de olie is. Deze hoort zwart / bruin en soepel te zijn. Wanneer deze beige van kleur is en niet soepel maar vettig, dan kan er koelvloeistof bijgekomen zijn dat duidt op een lekke koppakking.

Ik hoop dat ik je met mijn auto kopen tips een beetje heb kunnen helpen en wens je alvast veel succes met het kopen van je droomauto! 
Zoek je navigatie of iets anders voor je auto?
Bij Bol.com vandaag voor 23.00 u besteld, morgen in huis!

6 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de handige tips!
  Ga er zeker nog een keer op terug komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handige tips om te lezen voordat je naar een andere auto gaat kijken! Ikzelf heb onlangs ook een nieuwe auto gekocht, gelukkig werkt deze naar behoren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de handige tips. Je moet ook altijd een beetje geluk hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een handige tips! hier heb ook natuurlijk ook wat aan als ik een nieuwe brommobiel ga kopen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handige tips. Een proefrit is inderdaad erg belangrijk. Zelf wil ik graag een 2de hans motor kopen en dan komen deze tips ook wel van toepassing.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou die tips neem ik mee als ik voor een auto ga kijken. Zelf wil ik graag een dieselolie auto, vanwege de verre afstanden dat ik moet doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...